01 بهمن 1393 - 8:41 شناسه خبر: 1713 نسخه چاپی

ظرفیت ?? میلیون تنی تولید آرد در کشور

ظرفیت ?? میلیون تنی تولید آرد در کشور
 سید محمد رضا مرتضوی: ظرفیت تولید آرد ما ??میلیون تن در سال است امابه‌طور میانگین ??/? تا ??/? میلیون تن تولید و مصرف می‌کنیم و یک ظرفی ...

 سید محمد رضا مرتضوی: ظرفیت تولید آرد ما ??میلیون تن در سال است امابه‌طور میانگین ??/? تا ??/? میلیون تن تولید و مصرف می‌کنیم و یک ظرفیت صادراتی ? تا ? میلیون تنی، بلکه بیشتر وجود دارد.

صنایع و کارخانه‌های آردسازی در کشور با توجه به اینکه آرد و نان کالای استراتژیک است و مهم‌ترین غذای مردم کشور به شمار می‌رود، اهمیت دو چندانی دارند که البته مشکلات این صنعت باید مدنظر مسئولان و تصمیم‌گیران امر قرارگیرد.

به گزارش پایگاه خبری کانون انجمن‌های صنفی صنایع غذایی ایران،سید محمد رضا مرتضوی،دبیر کل خانه صنعت،معدن و تجارت ایران با اشاره به اینکه آرد محصول غلات است، در گفت‌وگوی اختصاصی با روزنامه گسترش صمت اظهار کرد: مدل زراعت و نحوه استفاده ما از آب و خاک به شکل صحیح انجام نمی‌شود. سیدمحمدرضا مرتضوی یادآور شد: کشاورزی در بیشتر زمین‌های ما به روش سنتی استفاده می‌شود و استفاده حداکثری از آب را نداریم. وی خاطرنشان کرد: در دولت قبل ما در زمینه کشت به روش‌های مدرن، عقبگرد داشته‌ایم.

مرتضوی تصریح کرد: کشت بیش از نیمی از گندم ما به طور دیم انجام می‌شود که در سال‌های اخیر به‌دلیل میزان و زمان بارش به یک‌سوم کاهش یافته است. وی عنوان کرد: زمانی که محصول ما به‌طور دیم کشت می‌شود و دیم هم به بارندگی وابسته است در واقع این امکان وجود دارد که ? تا ? میلیون تن محصول را به خاطر نبود بارندگی از دست بدهیم. مرتضوی ادامه داد: کشت آبی ما نیز کشت آبی مدرنیزه شده‌ای نیست و در آنجا هم ما نقطه ضعف داریم. وی خاطرنشان کرد: پس فاصله ایران از خودکفایی گندم تا بزرگترین واردکننده آن بستگی زیادی به میزان بارندگی ما در آن سال دارد. رییس انجمن آردسازان ایران افزود: این مسئله نشان‌دهنده این موضوع است که کشاورزی مدرنی در کشور ما وجود ندارد.

مرتضوی خاطرنشان کرد: برای عبور از این مسئله و مشکل باید اتکای‌مان را به کشت آبی آن هم به روش‌های مدرنیزه بیشتر کنیم و به‌زراعی را رواج دهیم و استفاده از کارشناسان در امر زراعت به یک امر متداول تبدیل شود.

رییس انجمن آردسازان گفت: در امسال تاکنون ?/? میلیون تن گندم واردات داشته‌ایم که تا پایان سال به ?/?میلیون تن نیز خواهد رسید. مرتضوی درباره پیش‌بینی سال آیند خاطرنشان کرد: برای پیش‌بینی سال آینده نیز باید منتظر بارش باران باشیم.

وی درباره تنوع گندم در ایران یادآور شد: تنوع گندم در کشور ما خیلی زیاد است که باوجود این تنوع می‌توان انواع آرد با کاربردهای صنعتی و صنفی را تهیه کرد؛ با گندم ضعیف می‌توان آردی ضعیف تهیه کرد که در بیسکویت‌سازی کاربرد دارد. با گندم و آرد قوی ماکارونی تهیه می‌شود و گندم و آرد متوسط در تهیه نان کاربرد دارد. مرتضوی درباره ظرفیت‌های موجود در صنعت آردسازی خاطرنشان کرد: ما در این زمینه ظرفیت اضافه داریم، این ظرفیت اضافی برای استفاده از گندم قزاقستان و صادرات به افغانستان و حوزه کشورهای خلیج‌فارس به وجود آمده بود که متاسفانه به دلیل مشکلات موجود از جمله تحریم‌ها، سوءمدیریت، نبود سرمایه در گردش و نبود برنامه‌ریزی درست از بازارهای صادراتی استفاده درست نکرده‌ایم. وی ادامه داد: ظرفیت تولید آرد ما ??میلیون تن در سال است امابه‌طور میانگین ??/? تا ??/? میلیون تن تولید و مصرف می‌کنیم و یک ظرفیت صادراتی ? تا ? میلیون تنی، بلکه بیشتر وجود دارد. مرتضوی اظهار کرد: به کشورهای سوریه، عراق، افغانستان و حوزه کشورهای خلیج‌فارس، آسیای دور و لیبی و... صادرات داریم.

 وی در ادامه یادآور شد: برای صادرات بیشتر ما باید مسیر غلات و گندم را از طریق روسیه تقویت کنیم تا گندم قزاقستان را به ایران بیاوریم و تبدیل به آرد و پس از آن صادر کنیم.
رییس انجمن آردسازان یادآور شد: اگر با تمام ظرفیت تولید داشتیم می‌توانستیم ارزش‌افزوده‌ای معادل?? دلار در هر تن برای کشور به‌وجود بیاوریم که این امر مستلزم برنامه‌ریزی است. مرتضوی ادامه داد: البته این‌کار درحال بررسی است که با راه افتادن قطار قزاقستان به ایران در سال آینده حجم بیشتری گندم به کشور وارد خواهد شد که به دنبال آن در زمینه تولید آرد و صادرات آن پیشرفت قابل‌توجهی خواهیم داشت.

وی با اشاره به اینکه ??? کارخانه آردسازی در سراسر ایران فعال است، اظهار کرد: ?? تا ?? درصد کارخانه‌های آردسازی ما در دسته‌بندی تراز اول دنیا قرار دارند. مرتضوی یادآور شد: فناوری آردسازی ما در سطح بالایی قرار دارد، به‌گونه‌ای که ما آخرین فناوری آردسازی دنیارا در اختیار داریم. رییس انجمن آردسازان خاطرنشان کرد: امکان تولید ?? تا ?? نوع آرد در کارخانه‌های ما وجود دارد و از نظر ظرفیت و فناوری آردسازی در جایگاه بسیار خوبی قرار داریم، حتی شرکت‌های بزرگ بین‌المللی مانند شرکت بولر سوئیس در آستارا کارخانه آردسازی احداث کرده‌اند.

وی درباره کیفیت آرد در ایران و نحوه سبوس‌گیری آن یادآور شد: در دنیا درصد استخراج گندم از آرد به‌طور میانگین ??درصد است، درحالی که در ایران این میانگین حدود ??درصد است و از ?? درصد تا ??درصد آرد سبوس‌گیری می‌شود. انواع و اقسام نان را نمی‌توان با آرد سیاه پخت، البته آرد ایران خیلی هم سفید نیست. مرتضوی ادامه داد: نان سنگک سبوس بالایی دارد، نان لواش و تافتون سبوس متوسط و نان بربری سبوس ضعیف‌تری دارند.

وی خاطرنشان کرد: درواقع این رژیم تغذیه‌ای ماست که تعیین‌کننده نوع مصرف نان ما خواهد بود. برخی نان‌های را نمی‌توان با آرد سیاه تهیه کرد، مثل نان باگت. رییس انجمن آردسازان ادامه داد: از این‌رو باید تنوعی از نان‌ها صنعتی و سنتی در کنار هم و به یک میزان پخت شوند که با توجه به رژیم افراد مورد استفاده قرار گیرد و این امر بستگی زیادی به این موضوع دارد که نان را در کنار چه چیزی مصرف می‌کنیم، برای مثال آبگوشت را نمی‌شود با باگت خورد. این مدل تغذیه‌ای ماست که باید تنظیم‌کننده این موضوع باشد. رییس انجمن آردسازان در این‌باره خاطرنشان کرد: استفاده از نان صنعتی در کنار سنتی نیاز به فرهنگ‌سازی دارد.

رییس انجمن آردسازان با یادآور شدن این نکته که نانوایی‌های ما باید مدرن شوند، گفت: هم تنور نانوایی‌های ما و هم میکسرها باید مدرن شوند.